Liefde voor brocante

Je kunt er in mijn huis niet omheen, de liefde voor brocante. Brocante, Shabby Chic, Antiek, Vintage,  hoe je het ook noemt, het zijn de meubels en gebruiksvoorwerpen uit oude vervlogen tijden. Antiek ofwel oude spullen met een flinke vleug nostalgie. Het heeft een verhaal, een geschiedenis en ik ben een groot liefhebster van deze verhalen. Heerlijk vind ik het om een historische roman te lezen of weg te dromen bij een Engels of Frans kostuum drama uiteraard met het décor en de romantiek van toen.

Jeugdsentiment

Op jonge leeftijd kwam ik met mijn ouders regelmatig op bezoek bij mijn grootouders op het Groningse platte land. In die tijd, de tijd van Jip en Janneke, zag het huisje van mijn grootouders eruit alsof het model had gestaan voor Annie M.G. Schmidt. We sliepen in de bedstee, de was hing op het witte houten droogrek, de keuken bestond uit een klein aanrechtje met een petroleumstel waarop de boerenmaaltijd werd gekookt, een toilet zonder waterspoeling; het was niet meer dan een hok in de schuur met een paar oude kranten, en geen douche of bad want dat gebeurde in de zinken teil. Wel waren er heel veel oude doorleefde spullen, een moestuin en een waterput. Het speelde zo’n grote rol in mijn kinderjaren dat hier mijn passie voor brocante moet zijn geboren. 

Het  “Vroeger en Nu” gevoel

Brocante speelt nog steeds een grote rol in mijn leven. In de jaren 80 hadden mijn partner en ik ons eerste eigen huisje. Het bleef niet uit dat er tussen en naast de strakke Jan de Bouvrie meubels, een oude potkachel en andere antieke en oude accessoires ons interieur opsierden, ik denk om te refereren aan het oude huisje van mijn jeugd. Naarmate de huizen en mijn leeftijd veranderden, kwam er steeds meer “vroeger” en steeds minder “nu”.  Vooral de liefelijke, vrouwelijke stijl is mijn stijl waar ik mij in thuis voel. Zeker heeft de snelle technologische en moderne tijd ons heel veel vooruitgang gebracht en is niet alles van oude tijden beter maar ik vraag mij wel af waarom brocante zoveel moois met mensen doet. Ik denk dat wij, brocante liefhebbers, in dit jachtige leven, vol drukte en stress zoeken naar rust en eenvoud die het leven vroeger gehad moet hebben. Authentiek en puur. 

Het klinkt allemaal wel heel mooi, hoewel het leven van toen zeker niet altijd even makkelijk geweest moet zijn. Niet voor de rijken in hun keurslijfjes en al helemaal niet voor het gewone volk die met pijn en moeite de eindjes aan elkaar kon knopen en van hygiene nog nooit hadden gehoord. Hoe fijn is het om nu de dag te kunnen beginnen met een gezond ontbijt en een snelle douche. Toch blijft het romantische gevoel van nostalgie bij mij overheersen en geniet ik van mijn  rustmomentje op de oude stoel en kan ik heerlijk wegmijmeren. Ik droom even weg naar de eenvoud van vroeger en ga daarna weer verder in het nu. Zo hou ik met droommomentjes en inspiratie het heden en verleden in evenwicht. 

Liefs, Marjanne

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *